
Klaar voor de start? Af!
Op deze pagina nemen we je mee op het parcours van de allereerste Urban Run Woerden van 9 oktober 2022. Leuk om vooraf, tijdens of achteraf te weten welke locaties je bezoekt!
We komen langs een aantal unieke locaties van Woerden. Ook vertellen we een kort, leuk stukje over elke locatie. Klik op de pijlen of veeg op je mobiel naar links om te navigeren. Veel plezier!

Exercitieveld
De Urban Run start op het Exercitieveld in Woerden.
De naam ‘Exercitie’ of Exerceren betekent oefenen. In de 19e eeuw deden de militairen hun exercities op deze plek.
In 1870 kreeg het ook een publieke functie. De gemeente mocht daar toen ook landbouwtentoonstellingen en soms kermis houden. Het Exercitieveld tussen de singels van de Woerdense vesting wordt vandaag de dag intensief gebruikt als evenemententerrein.

De Bonaventurakerk
De eerste stop van de Urban Run is niet mis: De Bonaventurakerk.
We zijn stiekem best trots dat de 77 meter hoge kerk onderdeel is van de Urban Run. We hebben namelijk een heuse Bisschoppelijke machtiging ontvangen dat we door de katholieke kerk heen mogen lopen (lees: wandelen)
Op 17 april 1892 werd de nieuwe kerk officieel in gebruik genomen. De geloofsgemeenschap is onderdeel van de Parochie Pax Christi, die valt onder het Bisdom Rotterdam.

Kasteel Woerden
Het Kasteel Woerden dateert uit 1415 en is ruim 600 jaar oud. Je loopt door de gewelven van het kasteel. Dat is een laag, rondvormig plafond. Oproep voor alle lange mensen: Stoot niet je hoofd!
Hertog Jan van Beieren geldt als bouwheer van Woerden. Daarna is het kasteel steeds bewoond geweest.

TechnoHUB
De derde locatie is eentje die de techneuten onder ons vast wel kennen.
De TechnoHUB is een opleidingslocatie waar leren, werken en innoveren samenkomen, om mensen van vandaag voor te bereiden op de beroepen van morgen. In de TechnoHUB werken het onderwijs, bedrijven en overheid samen.
Leerlingen kunnen zich meer gaan verdiepen in de techniek en het proces hiervan. Naast het onderwijs wordt er ook aandacht besteed aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen zij-instromers of personen met een uitkering. Zij kunnen opgeleid worden in de TechnoHub en op deze manier maken ze kennis met techniek. Voordeel is dat afstand tot de arbeidsmarkt kleiner wordt.

Goldcoast Fitness Woerden
Nu zijn we aangekomen bij een sportieve ondernemer die alle deelnemers weet te enthousiasmeren.
We vertellen nog niet wat hier te doen is, maar FUN is gegarandeerd!

Molen De Windhond
De Windhond is de naam van de ronde stenen stellingmolen die in 1755 in Woerden is gebouwd. De molen staat op een molenberg, oorspronkelijk een bastion, behorende bij de stadswallen van Woerden.
De molen zal op zondag 9 oktober niet open zijn voor publiek. Wel zal het parcours over het smalle spiraalvormige wandelpad heen lopen.

Ondergrondse parkeergarage Castellum
We lopen de helling af naar de parkeergarage Castellum. Tijdens opgravingen in 2003 werd het Romeinse vrachtschip Woerden 7 gevonden voorafgaand aan de bouw van een parkeergarage. Woerden is ontstaan in de Romeinse tijd. Gelegen aan de Rijn maakte de plaats deel uit van de noordgrens van het Romeinse rijk. Waar nu het centrum van de stad ligt, bouwden de Romeinen een castellum waarin zij een krijgsmacht legerden.
Het schip wordt sinds 2011 tentoongesteld in het Drive-In Museum in Woerden (parkeergarage Castellum). De Culture run loopt via de ingang bij de Willemshof/Molenstraat langs het mini-museum, naar boven richting de Hema en het kerkplein.

Kerkplein
Dat het Kerkplein een bijzonder stukje Woerden is, is voor de meeste Woerdenaren geen verrassing. Wist je dat het plein zo bijzonder is dat het door Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst? Woerden is onderdeel geweest van de noordgrens van het vroegere Romeinse rijk. Daarom heeft het deze internationale erkenning gekregen. Je kunt nu dus lopen over werelderfgoed!

Stadsmuseum Woerden
Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het voormalige stadhuis. Het museumgebouw is op zichzelf al een bezienswaardigheid: Stadsmuseum Woerden is namelijk gevestigd in het hart van Woerden, in het voormalige 16e-eeuwse “Stedehuys”. Dit was de plek waar vroeger ook recht werd gesproken. De schandpaal aan de gevel van het museum herinnert daar nog aan.

Gildepoortje en kerktuin
Via de zij-uitgang van de Stadsmuseum kom je buiten in de tuin van de Petruskerk en zie je het Gildepoortje. Normaal gesproken is deze poort gesloten, maar voor de Urban Run maakt de gemeente graag een uitzondering.
Het Gildepoortje werd in de zestiende eeuw gebouwd en is de deur naar de tuin van de Petruskerk. Dit prachte poortje stond in de 16e eeuw bij het Sint Nicolaas-Gildehuis (Hoge Woerd). Het diende toen als tuinpoortje. Het Gildehuis werd in 1576 gesloopt, maar het poortje bleef staan. Het poortje heeft al wat verhuizingen achter de rug, het heeft namelijk ook nog een tijdje aan de Kazernestraat gestaan en nu dus op deze prachtige plek!
Indebuurt Woerden heeft een leuk artikel geschreven over het Gildepoortje

Bibliotheek Woerden
Via de achteringang komen we aan in de Bibliotheek. Bij de Bibliotheek in Woerden kun je boeken lenen, maar ook gewoon lekker de krant of een tijdschrift lezen. Tijdens de Urban Run staat er wat leuks voor de deelnemers te wachten. Surprise, surprise!

VVV / Kaaspakhuis Woerden
Wist je dat VVV Woerden is gevestigd in het Kaaspakhuis? Dit pakhuis heeft ook de Cheese Experience. Tijdens de Urban Run kom je hier langs, maar het is zeker een aanrader om nog een keer terug te komen voor de ultieme Cheese Experience!

Westdampark - Watertoren & Joodse begraafplaats
Aan de rand van het park staat de monumentale watertoren, een schepping van architect J.C. Schotel.
Tegen de singel ligt een kleine Joodse begraafplaats uit 1856, met poortgebouw en metaheerhuis. In 1849 werd er voor het eerst gevraagd aan de gemeente om plek voor een Israëlitische begraafplaats. De reden daarvoor was deze: er stierven soms Israëlitische gedetineerden in de gevangenis in Woerden. Voor graf, begrafenis en vervoerskosten moest steeds fl. 26,- betaald worden. De overledene moest namelijk in Gouda begraven worden. Bovendien zaten Gouda (en Alphen ook) behoorlijk vol.

Parkcafé Bredius
In het voorjaar van 2022 is Parkcafé Bredius geopend in de Hofstede Batenstein. De Hofstede is door brand verwoest en werd dankzij de inzet van Stichting Hofstede Batenstein, gerestaureerd. Dit is een onderdeel van het Landgoed Bredius. Het Landgoed Bredius, is de groene long van Woerden. En zeker een bezoek waard. Gelegen vlak bij het vrolijke centrum van het stadje.
Vooral als je er nog nooit geweest bent: Het parkcafé is zeker een bezoekje waard.

Podium Bredius
Podium Bredius (voorheen Babylon) is de laatste locatie van de Urban Run Woerden, en is het poppodium in Woerden voor thema-avonden, films of jamsessies. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers. Bekijk meer op de website.
ONZE SPONSORS














