
Klaar voor de start? Af!
Op deze pagina nemen we je mee op het parcours van de allereerste FLOW (Fietsen en Lopen om Woerden). Leuk om vooraf, tijdens of achteraf te weten welke plekken en locaties je bezoekt!
We komen langs een aantal leuke en unieke locaties van Woerden, Kamerik en Harmelen. Ook vertellen we een kort, leuk stukje over elke locatie. Klik op de pijlen of veeg op je mobiel naar links om te navigeren. Veel plezier!

Exercitieveld
De Urban Run start op het Exercitieveld in Woerden.
De naam ‘Exercitie’ of Exerceren betekent oefenen. In de 19e eeuw deden de militairen hun exercities op deze plek.
In 1870 kreeg het ook een publieke functie. De gemeente mocht daar toen ook landbouwtentoonstellingen en soms kermis houden. Het Exercitieveld tussen de singels van de Woerdense vesting wordt vandaag de dag intensief gebruikt als evenemententerrein.

Laurium letters
Je hebt het ongetwijfeld een keer gezien: het woord Laurium bij het Brediuspark. Althans, we kunnen beter zeggen Laur_um. Want wáár is die i gebleven? Lees hier een artikel van Indebuurt.
Weetje: Laurium (castellum): een voormalige Romeinse nederzetting in het huidige Woerden
Op de Peutingerkaart (een reproductie uit de 11e eeuw van een Romeinse kaart uit de 3e eeuw), staat Woerden met de toenmalige naam Laur(i)um. Op de plaats waar de i vermoed wordt, zit een gaatje in de kaart. De kunstenaar, Niels Albers, heeft zich hierdoor laten inspireren. Hij heeft de kaart tot leven gebracht in een 3D werk. Je kunt nu zelf kiezen of je de i er tussen wilt zetten, door op die plaats te gaan staan of juist niet.

Stoomgemaal Teylingens
Loop samen door het gemaal en geniet van dit industrieel erfgoed.
Weetje: Stoomgemaal Teylingens is een (voormalig) stoomgemaal tussen Kamerik en Woerden in de provincie Utrecht. Het uit 1871 stammende gemaal pompte water via de Kamerikse Wetering richting Oude Rijn. Het bemalingsgebied van het gemaal Teylingens beslaat de polders‘s-Gravesloot, Groot-Houtdijk, Kamerik-Mijzijde en Kamerik-Teylingens. Het stoomgemaal is industrieel erfgoed

Voormalig gemeentehuis van Kamerik
Je eerste proefplaats op de route.
In het gemeentehuis is er muziek van Wilco van Hoorn en René Vaiilant. Daarnaast kun je genieten van een kristaljon van bakker Versluis en de karnemelk smoothie komt van de Beekhoeve uit Kamerik.
Weetje: Het gemeentehuis van Kamerik is een bouwwerk aan het Burgemeester Breenplantsoen in Kamerik dat van 1955 tot 1989 dienst heeft gedaan als gemeentehuis. Tegenwoordig wordt de voormalige raadszaal verhuurd voor trouwerijen.
In de raadszaal zijn nog veel originele elementen aanwezig, zoals de kroonluchters en de stoel van de burgemeester met hierop het wapen van Kamerik. De houten bankjes die dienstdeden als publieke tribune zijn ook nog aanwezig. De tafels en stoelen van de gemeenteraadsleden zijn niet meer origineel. De zaal heeft meerdere glas in loodramen.
Zo is er een raam dat gewijd is aan de Hongerwinter. Hierop is te zien hoe inwoners van Kamerik met een boot naar Friesland varen om aardappelen te halen. De Duitse bezetting wordt verbeeld als een soldaat met zwaard die een vrouw onderdrukt. Een ander raam laat het productieproces van kaas zien.

Romeinse Limespad
Medewerkers van Abrona trakteren je op een zelfgemaakte brownie.
Weetje: De Romeinse weg te Breeveld kan gekenmerkt worden als een eenvoudige, licht verhoogde opbouw van een weglichaam. Deze waren soms aan weerszijden voorzien van greppels om het tracé te ontwateren en overtollig regenwater af te voeren.
De Romeinse weg maakte onderdeel uit van de Limesweg die liep van Harmelen naar Woerden. De Oude Rijn maakte destijds ter plaatse vermoedelijk een noordelijke bocht, waarbij de weg de bocht afsneed en door het lager gelegen en drassiger achterland liep.

Romeinse voetafdruk
Zet je eigen schoen naast de Romeinse afdruk.
Weetje: Een imposante afdruk van een Romeinse voet.

Polderhaan
Laat je verleiden om mee te hossen in een polonaise. Hier word je onthaald door leden van BC Paspesies uit de Kwakbollenpoel uit Harmelen. Maak een foto op het bankje met Buurman en Buurman of duw de Volkswagen Kever verder het water in!
Weetje: Rustiek gelegen tussen de weilanden en het uitgestrekte polderlandschap, is Polderhaan een vriendelijke en relaxte camperplaats te midden van het groene hart van Nederland.

Natuurparel De Kievit
Je tweede proefplaats.
Loop door dit prachtig stukje natuur en geniet van een broodje van Carl Siegert en Irenes Catering uit Harmelen. Daarnaast is er nog een sapje van Smorenburg. Neem tot slot een kijkje in het loonwerkershuisje.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een muziekgroep uit Woerden.
Weetje: Aan de westkant van de gemeente Harmelen, begrensd door een woonwijk en de Hollandse Kade, ligt de Kievit. De Kievit is één van de kleinste bezittingen van Utrechts Landschap. De rivier de Leidse Rijn ligt op circa 300 meter afstand van het natuurterrein. Het terrein bestaat uit een vochtig hooiland en een hoogstamboomgaard. Aan één zijde van het hooiland is een flauwe slootoever gecreëerd. Daar heeft zich een moerassige vegetatie kunnen ontwikkelen met soorten als gele lis, echte koekoeksbloem en dotterbloem. Op de Kievit ligt het NME-centrum De Kievit.

Recreatieplas Cattenbroek
Je derde proefplaats
Hoor je de muziek al? Op hoeveel beats per minute loop jij ze tegemoet? Laat dit spektakel niet aan je voorbijgaan en geniet van deze muzikanten uit Woerden.
Smorenburg zorgt voor een stuk fruit uit eigen boomgaard. Zo kun je er weer tegenaan!
Weetje: Recreatieplas Cattenbroek bestaat feitelijk uit twee delen, waarvan het noordoostelijke deel de natuurplas Breeveld voor watervogels is, en de grote plas voor recreatie is bedoeld. Deze twee plassen worden gescheiden door een houtwal, de Potterskade.
De plas is ontstaan door zandwinning voor de wijk Snel en Polanen, en later ook voor Waterrijk en Leidse Rijn.

Kaaspakhuis van Wijngaard kaas
Je vierde proefplaats.
Dit juweeltje op de route mag je niet missen! Voor jou zet Reypenear kaas de deuren van zijn kaaspakhuis open en laat je genieten van een Woerdens stukje kaas en een heerlijk biertje van brouwerij Borrelnoot. Proost!
Weetje: Kaaspakhuis uit 1906.
In dit historische kaaspakhuis worden de kazen langzaam en langdurig gerijpt in een bijzonder microklimaat. Met stenen muren, houten vloeren en balken, voorzien van luiken, zowel binnen als buiten het kaaspakhuis. Het pakhuis is gelegen aan de Oude Rijn in Woerden van waar vroeger ook de kaasaanvoer kwam via boten. Omdat ze bij Reypenaer hebben ontdekt dat de smaakontwikkeling in het oude pakhuis niet te evenaren is met moderne technieken, hebben ze het kaaspakhuis in stand gehouden en juist gekoesterd. De mooist smakende kazen komen hier vandaan.

De Bonaventurakerk
De eerste stop van de Urban Run is niet mis: De Bonaventurakerk.
We zijn stiekem best trots dat de 77 meter hoge kerk onderdeel is van de Urban Run. We hebben namelijk een heuse Bisschoppelijke machtiging ontvangen dat we door de katholieke kerk heen mogen lopen (lees: wandelen)
Op 17 april 1892 werd de nieuwe kerk officieel in gebruik genomen. De geloofsgemeenschap is onderdeel van de Parochie Pax Christi, die valt onder het Bisdom Rotterdam.

Kasteel Woerden
Het Kasteel Woerden dateert uit 1415 en is ruim 600 jaar oud. Je loopt door de gewelven van het kasteel. Dat is een laag, rondvormig plafond. Oproep voor alle lange mensen: Stoot niet je hoofd!
Hertog Jan van Beieren geldt als bouwheer van Woerden. Daarna is het kasteel steeds bewoond geweest.

Molen De Windhond
De Windhond is de naam van de ronde stenen stellingmolen die in 1755 in Woerden is gebouwd. De molen staat op een molenberg, oorspronkelijk een bastion, behorende bij de stadswallen van Woerden.
De molen zal op zondag 9 oktober niet open zijn voor publiek. Wel zal het parcours over het smalle spiraalvormige wandelpad heen lopen.

Ondergrondse parkeergarage Castellum
We lopen de helling af naar de parkeergarage Castellum. Tijdens opgravingen in 2003 werd het Romeinse vrachtschip Woerden 7 gevonden voorafgaand aan de bouw van een parkeergarage. Woerden is ontstaan in de Romeinse tijd. Gelegen aan de Rijn maakte de plaats deel uit van de noordgrens van het Romeinse rijk. Waar nu het centrum van de stad ligt, bouwden de Romeinen een castellum waarin zij een krijgsmacht legerden.
Het schip wordt sinds 2011 tentoongesteld in het Drive-In Museum in Woerden (parkeergarage Castellum). De Culture run loopt via de ingang bij de Willemshof/Molenstraat langs het mini-museum, naar boven richting de Hema en het kerkplein.

Kerkplein
Dat het Kerkplein een bijzonder stukje Woerden is, is voor de meeste Woerdenaren geen verrassing. Wist je dat het plein zo bijzonder is dat het door Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst? Woerden is onderdeel geweest van de noordgrens van het vroegere Romeinse rijk. Daarom heeft het deze internationale erkenning gekregen. Je kunt nu dus lopen over werelderfgoed!

Stadsmuseum Woerden
Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het voormalige stadhuis. Het museumgebouw is op zichzelf al een bezienswaardigheid: Stadsmuseum Woerden is namelijk gevestigd in het hart van Woerden, in het voormalige 16e-eeuwse “Stedehuys”. Dit was de plek waar vroeger ook recht werd gesproken. De schandpaal aan de gevel van het museum herinnert daar nog aan.

Gildepoortje en kerktuin
Via de zij-uitgang van de Stadsmuseum kom je buiten in de tuin van de Petruskerk en zie je het Gildepoortje. Normaal gesproken is deze poort gesloten, maar voor de Urban Run maakt de gemeente graag een uitzondering.
Het Gildepoortje werd in de zestiende eeuw gebouwd en is de deur naar de tuin van de Petruskerk. Dit prachte poortje stond in de 16e eeuw bij het Sint Nicolaas-Gildehuis (Hoge Woerd). Het diende toen als tuinpoortje. Het Gildehuis werd in 1576 gesloopt, maar het poortje bleef staan. Het poortje heeft al wat verhuizingen achter de rug, het heeft namelijk ook nog een tijdje aan de Kazernestraat gestaan en nu dus op deze prachtige plek!
Indebuurt Woerden heeft een leuk artikel geschreven over het Gildepoortje

Bibliotheek Woerden
Via de achteringang komen we aan in de Bibliotheek. Bij de Bibliotheek in Woerden kun je boeken lenen, maar ook gewoon lekker de krant of een tijdschrift lezen. Tijdens de Urban Run staat er wat leuks voor de deelnemers te wachten. Surprise, surprise!

VVV / Kaaspakhuis Woerden
Wist je dat VVV Woerden is gevestigd in het Kaaspakhuis? Dit pakhuis heeft ook de Cheese Experience. Tijdens de Urban Run kom je hier langs, maar het is zeker een aanrader om nog een keer terug te komen voor de ultieme Cheese Experience!
ONZE SPONSORS














